Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

De Balzac Honoré

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > De Balzac Honoré
 
Osobnost: Balzac Honore de
Datum vložení: 24.6.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Rok:1985
Honore de Balzac - Lesk a bída kurtizán

Honoré de Balzac:
francouzský spisovatel na rozhraní romantismu a realismu. Vyrůstal v chudé měšťanské rodině. Studoval práva v Paříži, ale rozhodl se pro dráhu spisovatele.Jeho první pokusy byly nevalné, a tak se pustil do nakladatelského a tiskařského řemesla. Podnik však zkracoval a Balzaca dokonce zavřeli na nějaký čas do vězení za dluhy. Tento krach byl příčinou jeho dalšího životního i pracovního shonu.
Vroce 1829 dosáhl úspěchu s románem Chouani. Během dalších 20 let napsal téměř 100 románů,množství povídek, dramat a esejů.
Balzacovo dílo vykazuje dokonalý řád a je do detailu propracované.
Obrovské vypětí,jemuž byl po celý život vystaven, podlomilo jeho zdraví natolik, že krátce po svatbě s hraběnkou Evelínou Hanskou-Rzewuskou, umírá.
Díla:Plukovník Charber,Lilie v údolí,Evženie Grandetová,Ztracené iluze,Chouani,Lesk a bída kurtizán,Otec Gorit...


Lesk a bída kurtizán:
Kniha má 4 části(Jak milují lehké holky,Nač příjde láska staré pány,Kdo se dá cestou nepravou,Vautrinovo poslední převtělení)Děj se odehrává v Paříži v 19.stol.vypráví spisovatel er formou.





Hodnocení: (hodnotilo 29 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info